ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 2018-01-18T20:47:52+02:00

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τις ειδικότητες μασάζ που είναι αναγνωρισμένες από τον HELLASMAP.  Για όλες τις ειδικότητες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε τις παρακάτω minimum ώρες εκπαίδευσης σε :

  1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 90 ΔΩ
  2. Α’ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 12 ΔΩ
  3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 4 ΔΩ

Μετά την σύντομη περιγραφή κάθε ειδικότητας, αναφέρονται επίσης οι minimum ώρες εκπαίδευσης της κάθε ειδικότητας, που πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να γίνει μέλος στον HELLASMAP.

Το παχύ έντερο είναι σαν το αποχετευτικό σύστημα ενός σπιτιού: κανείς δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με αυτό, όμως χωρίς αυτό, το ίδιο το σπίτι και οι ένοικοί του δεν μπορούν να ζήσουν. Και το παχύ έντερο επιτελεί για τον άνθρωπο ακριβώς αυτήν την λειτουργία: Είναι το μέρος που στέλνουμε ό,τι δεν θέλουμε να υπάρχει στη ζωή μας.
Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα τροφικά απόβλητα που μέσω του παχέος εντέρου οδεύουν προς την απομάκρυνση, αλλά και για τα συναισθηματικά απόβλητα, δηλαδή για κάθε συναίσθημα που δημιουργήθηκε μέσα μας αλλά δεν το αποδεχόμαστε και δεν το θεωρούμε ευπρόσδεκτο στη ζωή μας.
Όπως π.χ. τους φόβους μας, την θλίψη μας και τον θυμό μας. Και αυτή η στάση οδηγεί σταδιακά σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη έλλειψη σωματικής κίνησης στη ζωή μας και με την όλο και περισσότερο μη κατάλληλη διατροφή στην εμφάνιση ασθενειών του παχέος εντέρου όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετεωρισμό κ.α. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι το ταχύτερα αυξανόμενο αριθμητικά είδος καρκίνου στην σημερινή κοινωνία.
Το μασάζ κοιλιάς και παχέος εντέρου είναι μια τεχνική που υποστηρίζει την διαδικασία ξεμπλοκαρίσματος και κινητοποίησης του παχέος εντέρου και γενικά της περιοχής της λεκάνης και τους κοιλιάς. Μαζί με την υδροθεραπεία παχέος εντέρου και με την αποτοξινωτική διατροφή θεωρούνται ένα τριπλό εργαλείο ιδιαίτερα κατάλληλο για την αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων του εντέρου.

Μinimum ώρες εκπαίδευσης: 10

Δεν υπάρχει καμία στιγμή στην ανθρώπινη ζωή στην οποία νιώσαμε πιο ασφαλείς πιο χαρούμενοι και πιο πλήρεις από όσο στο διάστημα που βρισκόμασταν μέσα στο σώμα της μητέρας μας.

Το Aerial Massage αναγνωρίζει αυτό το δεδομένο και το χρησιμοποιεί ως θεραπευτικό εργαλείο. Ολόκληρη η συνεδρία μασάζ γίνεται με τον θεραπευόμενο πάνω σε αιώρα, με το σώμα του να λικνίζεται με φυσική συχνότητα από τις ίδιες τις τεχνικές του μασάζ.

Το αποτέλεσμα μιας συνεδρίας Aerial Massage είναι πρωτόγνωρα χαλαρωτικό. Βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το στρες και το μυαλό να σκέφτεται όλο και πιο αργά, σχεδόν διαλογιστικά.

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να σωματοποιούν το στρες τους με την χαρακτηριστική μορφή μυϊκής έντασης δεξιά και αριστερά της θωρακικής μοίρας στην πλάτη, θα βρουν στο μασάζ αυτό σημαντικό δυναμικό χαλάρωσης και απελευθέρωσης.

Άνθρωποι με θέματα ελέγχου στη ζωή τους θα βοηθηθούν να «παραδώσουν» ένα μέρος του σωματοποιημένου ελέγχου.

Μinimum ώρες εκπαίδευσης: 20

Οι βεντούζες αποτελούν μια μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στην δημιουργία μιας τοπικής απορροφητικής δύναμης εφαρμόζοντας στο δέρμα βάζα με κενό αέρος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδυση προς την επιφάνεια βαθύτερων στρωμάτων στάσιμου Ki και αίματος καθώς και παθογόνου. Με αυτόν τον τρόπο επίσης μπορούν να αφαιρεθούν στάσιμες τοξίνες από το σώμα.

Το μασάζ με βεντούζες αποτελεί μια τεχνική μασάζ που βασίζεται στις βεντούζες. Δημιουργώντας κενό και αρνητική πίεση το μασάζ βοηθά δραστικά να παροχετεύσει τα κατακρατημένα υγρά και τοις τοξίνες. Τονώνει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επαναφέρει την ελεύθερη ροή αίματος και ενέργειας στους μύες και στο δέρμα και λύνει συμφύσεις στον συνδετικό ιστό και στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην αγωγή κατά της κυτταρίτιδας.

Μinimum ώρες εκπαίδευσης: 10

Το Deep Tissue Massage είναι μία εξειδικευμένη μέθοδος βαθιάς μάλαξης, η οποία έχει ως στόχο να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα μυϊκών ομάδων, που δεν εντοπίζονται εύκολα με άλλα είδη μασάζ, και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές να απελευθερώσει το σώμα από μυϊκές εντάσεις και χρόνιους πόνους.

Το Deep Tissue Massage είναι ένα στοχευμένο μασάζ κατά το οποίο ο θεραπευτής ασκεί αργούς και εν τω βάθει χειρισμούς (με δάχτυλα, αγκώνες, πήχεις, γροθιές και θέναρ)  αυξάνοντας την πίεση σταδιακά και εφαρμόζει σταθερές, έντονες πιέσεις και ολισθήσεις που στόχο έχουν:

•      να απομακρύνουν την ένταση από το σώμα,
•      να ανακουφίσουν τον χρόνιο μυϊκό πόνο,*
•      να επαναφέρουν το εύρος της κίνησης σε φυσιολογικά επίπεδα,
•      να τονώσουν τον οργανισμό σε καταστάσεις σωματικής και μυϊκής αδυναμίας,

αλλά και να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους, ημικρανίες και από πόνους που οφείλονται στην κακή στάση σώματος, να βοηθήσουν στην αποκατάστασή των μυών από τραυματισμούς, να απελευθερώσουν μυϊκούς σπασμούς, να ανακουφίσουν τον θεραπευόμενο από το άγχος, το στρες και την αϋπνία και να προσφέρουν γενικότερη σωματική υγεία και ευεξία.

* Σε μυϊκό επίπεδο επιτυγχάνεται η αύξηση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης, άρα και της θρέψης των μυών, η απελευθέρωση τοξινών και καματογόνων ουσιών και τέλος επέρχεται η χαλάρωση των μυών και η λύση των συμφύσεων που δημιουργούνται μεταξύ των μυϊκών ινών.

Το Deep Tissue Massage είναι το πιο διαδεδομένο είδος μασάζ και χρησιμοποιείται  σε περιπτώσεις όπως:

•      οσφυαλγία
•      ισχιαλγία
•      αυχεναλγία
•      κύφωση
•      σκολίωση
•      λόρδωση
•      οστεοαρθρίτιδα
•      tennis elbow
•      καρπιαίο σωλήνα
•      τενοντίτιδες

Μinimum ώρες εκπαίδευσης: 20

 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε σώμα είναι αυστηρά μοναδικό επίσης. Μία ασθένεια μπορεί να φαίνεται εξωτερικά παρόμοια με εκείνη άλλων ανθρώπων, όμως ο συνδυασμός των παραγόντων που αποτελούν τις αιτίες της είναι μοναδικός σε κάθε άνθρωπο.
Γιατί οι ίδιες θεραπείες θα έπρεπε να ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους, τις ασθένειες και τις αιτίες που τις δημιουργούν; Και γιατί μία τεχνική μασάζ θα έπρεπε να καλύπτει κάθε άνθρωπο, κάθε πρόβλημα υγείας του και κάθε αιτία πίσω από αυτό;
Και γιατί ένας θεραπευτής που έχει εκπαιδευτεί σε μία και μόνη τεχνική θα πρέπει να είναι επαρκής για την αντιμετώπιση όλων – ή έστω αρκετών – διαφορετικών θεμάτων προς αντιμετώπιση και συμβατός με κάθε σώμα και ανάγκη;
Το ολιστικό μασάζ έρχεται να ανατρέψει αυτήν την «τυποποίηση», καθώς αποτελεί την πιο ευρεία και ευέλικτη προσέγγιση στον χώρο του μασάζ. Μία προσωπική συνεδρία ολιστικού μασάζ είναι μοναδική και ποτέ δεν επαναλαμβάνεται δεύτερη φορά κι αυτό διότι ακόμη και ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες δύο διαφορετικές μέρες της ζωής του.
Βασίζεται στην αρχή της συγγένειας τεχνικών διαφορετικών συστημάτων (π.χ. Shiatsu και Thai massage) με αποτέλεσμα την παράλληλη εκμάθηση περισσότερων συστημάτων σε σημαντικά μικρότερο χρόνο.
Ταυτόχρονα οι διάφορες μέθοδοι και τεχνικές που αποτελούν την «σπονδυλική στήλη» του ολιστικού μασάζ είναι προσεκτικά επιλεγμένες και σχεδιασμένες έτσι ώστε τα δυνατά σημεία της μιας να καλύπτουν τις ελλείψεις των άλλων.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 180 ΔΩ &  46 ΔΩ Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Το Bamboo ή το ξύλο ως μέσο μάλαξης είναι υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από πολύ νωρίς στην ιστορία της θεραπευτικής. Όμως το Hot Bamboo Massage (HBM) είναι μία σχετικά νέα θεραπευτική προσέγγιση. Τα βασικά του χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνικών μασάζ είναι τα εξής:

·         Χρήση φυσικών υλικών, εύκολων και οικονομικών στην απόκτησή και στη συντήρησή τους.
·         Σημαντική μείωση της καταπόνησης των χεριών του μασέρ – θεραπευτή.
·         Άσκηση δυνατών πιέσεων αν απαιτείται κάτι τέτοιο χωρίς άσκηση αντίστοιχης δύναμης.
·         Εύκολη και γρήγορη συντήρηση – καθαρισμός των εργαλείων και προετοιμασία τους για την επόμενη συνεδρία.

Η ιστορία του Massage έχει 5000 χρόνια διάρκεια, ξεκινώντας από αρχαία Ινδία καθώς επίσης και στον πολιτισμό των Μάγιας. Η Ayurveda, η αρχαία παραδοσιακή θεραπευτική της Ινδίας, βασίζεται σε μία παγκόσμια αρχή: την ενέργεια, πηγή κάθε ζωής που στα σανσκριτικά ονομάζεται “Prana”. Οι ενεργειακοί θεραπευτές συνήθιζαν να χειρίζονται αυτήν την ενέργεια με αναπνευστικές τεχνικές, (πραναγιάμα) διαλογισμό, γιόγκα, διατροφή και μασάζ. Κάνοντας μασάζ, ανάμεσα στα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν εκτός από τα χέρια τους, υπήρχε και η χρήση βοτάνων, κρυστάλλων, λίθων και bamboo.

 

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 10

To  Hot Shells Massage αποτελεί την πιο δυναμική και πρόσφατη εξέλιξη του Hot Stones Massage. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν τοποθετούνται απλά θερμές πέτρες στο σώμα του δέκτη, αλλά με τα hot shells, γίνεται ένα συνεχόμενο βαθύ μασάζ σε όλο το σώμα του θεραπευόμενου. To μυστικό βασίζεται στη πηγή της για μία ολόκληρη ώρα συνεχόμενης παραγωγής θερμότητας εντός των κοχυλιών, η οποία προέρχεται από τη σύνθεση φυσικών υλικών που προέρχονται από τη θάλασσα: ιχνοστοιχεία, αποξηραμένα φύκια και θαλάσσια άλγη, (επίθεμα). Η φυσική σύνθεση του επιθέματος το κάνει 100% φυσικά διασπώμενο και οικολογικά φιλικό, ενώ ο ενεργοποιητής αποτελείται από καθαρό νερό, αλάτι και αιθέρια έλαια.

Με αυτόν τον τρόπο ο θεραπευτής μπορεί για μία ολόκληρη ώρα να παρέχει συνεχόμενες μαλάξεις στο σώμα του θεραπευόμενου χωρίς το αντικείμενο που χρησιμοποιεί να χάνει τη θερμότητά του και να χρειάζεται αντικαταστάσεις, όπως συμβαίνει στο Hot Stones Massage με τις πέτρες εργασίας.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 20

Το Hot stone massage είναι μια ειδική μέθοδος μασάζ που χρησιμοποιεί ως μέσο μάλαξης λείους, θερμασμένους μέσα σε νερό λίθους. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται λίθοι όχι θερμασμένοι (π.χ. σε καταστάσεις φλεγμονών) και μερικές φορές γίνεται συνδυασμός θερμών και δροσερών λίθων. Πολύ συχνά πρόκειται για λίθους από βασάλτη, ένα σκούρο ηφαιστειακό πέτρωμα με πολύ καλές ιδιότητες διατήρησης της θερμότητας. Η χρήση τους συνδυάζεται επίσης με λάδι μασάζ ή και με αιθέρια έλαια.

Το Hot stone massage είναι μία ιδιαίτερα βαθιά και χαλαρωτική τεχνική μασάζ, που βοηθά ιδιαίτερα στην χαλάρωση της μυικής έντασης.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 20

Ένα μωρό αναπτύσσεται συναισθηματικά και δημιουργεί την πραγματικότητά του για τον κόσμο και τον εαυτό του ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και λαμβάνει πάρα πολλά ερεθίσματα μέσω της αφής. Η αφή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, όπως και η επικοινωνία (λεκτική ή μη λεκτική) και η παρατεταμένη επαφή με το βλέμμα. Το Baby Massage υποστηρίζει και ενισχύει αυτούς τους παράγοντες δημιουργίας δεσμών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καθυστέρησης της δημιουργίας τους (λόγω πρόωρου τοκετού, επιπλοκών ή προβλημάτων υγείας) το Baby Massage μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία και να καλύψει το κενό. Με το baby Massage ένα μωρό μπορεί να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του.
Επίσης δίνονται τρόποι αντιμετώπισης θεμάτων όπως κολικοί, πόνος από δόντια, δυσκοιλιότητα, βάρος στο στήθος.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 10

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια μοναδική εμπειρία που βιώνει η γυναίκα με τον προσωπικό της τρόπο. Το μασάζ είναι το μέσο προετοιμασίας για τη γέννηση του παιδιού της και ο αρωγός της στην άνεση με τις ψυχοσωματικές μεταβολές της, ως θεραπεία αποκατάστασης, χαλάρωσης, απελευθέρωσης και ξεκούρασης. Ο βασικός στόχος του μασάζ εγκυμοσύνης είναι η ολοκληρωτική και πλήρης χαλάρωση του σώματος της εγκύου, αλλά και η συναισθηματική και ψυχική της εξισορρόπηση σε μία περίοδο μεγάλων και σημαντικών αλλαγών.
Οι χειρισμοί προσαρμόζονται στο σωματότυπο της κάθε εγκύου και είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις. Ρυθμικές κινήσεις και απαλές πιέσεις-αποπιέσεις εφαρμόζονται από τα πέλματα και τη μέση, μέχρι τον αυχένα και την κεφαλή, με αποτέλεσμα ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες, τη μυική δυσκαμψία και ένταση, τη βελτίωση της ισορροπίας και σωστής στάσης του σώματος, την ανακούφιση από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και τα ισχία, στα πόδια, οίδημα, κατακρατήσεις, την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας, τη μείωση των οιδημάτων χεριών και ποδιών με την αποβολή των άχρηστων και τοξικών προϊόντων , την αύξηση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στη μητέρα και κατ` επέκταση στα κύτταρα του εμβρύου, τη σταθεροποίηση των επίπεδων των ορμονών του οργανισμού, τη μείωση του στρες, τη χαλάρωση και βελτίωση του ύπνου με σκοπό έναν πιο ανώδυνο τοκετό.
Η συνέχιση της θεραπείας μασάζ μετά τη γέννα είναι ωφέλιμη για τη μητέρα και το μωρό της για μια ομαλή μετάβαση στο πιο ευχάριστο και χαλαρωτικό ταξίδι της νέας της πραγματικότητας.
Η ακριβής μετάφραση της λέξης Shiatsu στα Ιαπωνικά σημαίνει «πίεση με τα δάκτυλα». Στην ουσία το Σιάτσου δεν περιλαμβάνει μόνο πιέσεις, αλλά πολλούς άλλους τύπους μάλαξης, όχι μόνον με τα δάκτυλα, αλλά επίσης με τις παλάμες, τους αγκώνες, τα γόνατα, τους πήχεις, τις κνήμες και τα πέλματα. Το Shiatsu αναπτύχθηκε από το Κινέζικο θεραπευτικό μασάζ (Anma) κι έχει βαθιές ρίζες στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Ο κύριος στόχος της Κινέζικης Ιατρικής είναι κυρίως να επαναφέρει τη φυσική ροή της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα και να ξαναφέρει τον δέκτη ξανά σε αρμονία με την παγκόσμια ενέργεια γύρω του (Τάο). Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η ζωτική ενέργεια του σώματος (Qi ή Chi) ρέει δια μέσου ενός συστήματος αγωγών (μεσημβρινών). Η ενέργεια αυτή αποτελείται από την συνένωση δύο διαφορετικών αρχών: του yin και του yang, αρχετυπικών ποιοτήτων που καθορίζουν κάθε τι σε ολόκληρο το Σύμπαν. Πίσω από κάθε πρόβλημα υγείας, σωματικής ή ψυχικής, βρίσκεται μια ανισορροπία ανάμεσα στο yin και στο yang. Τότε η ενέργεια που ρέει στους μεσημβρινούς διαφοροποιείται από την κατάσταση ισορροπίας, είτε ως προς την ποσότητα (κατάσταση υπερβολής «Jitsu» ή ανεπάρκειας «kyo»), είτε ως προς την κινητική κατάσταση (κατάσταση στασιμότητας ή υπερκινητικότητας) είτε τέλος ως προς την πληροφορία που η ενέργεια (Ki) μεταφέρει. Αυτή η ανισορροπία μεταφράζεται από το σώμα μας ως πόνος, ασθένεια, έλλειψη χαράς, αίσθηση ενόχλησης ή δυσφορίας.

Αυτό το οποίο πετυχαίνουμε μέσα από το Shiatsu είναι η εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ του yin και του yang, κάτι που οδηγεί την αποκατάσταση της διαταραχής που εκδηλώνεται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
Ο θεραπευτής shiatsu θα συγκεντρώσει διάφορα στοιχεία από την εικόνα και ζωή του θεραπευόμενου, θα χρησιμοποιήσει για αυτή τη διαδικασία επίσης διαγνωστικά στοιχεία από την γλώσσα, τον σφυγμό, το πρόσωπο, την κοιλιά (Hara), την πλάτη και τους μεσημβρινούς του θεραπευόμενου. Εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές θα τονώσει (γεμίσει) τα άδεια σημεία ή μεσημβρινούς και θα διασπείρει την υπερβολική ενέργεια από τα γεμάτα. Θα κινητοποιήσει τα στάσιμα σημεία και θα καλμάρει τα υπερκινητικά. Έτσι θα αλλάξει το ενεργειακό αίτιο ή αίτια που δημιουργούν την εμφάνιση του συμπτώματος. Και γι’ αυτόν τον λόγο η θεραπεία θα είναι ριζική.
Το Shiatsu είναι κατάλληλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας μεγάλης γκάμας προβλημάτων.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 700 (εκ των οποίων τουλάχιστον 120 Ανατομία-Φυσιολογία-Παθολογία,  15 Πρώτες Βοήθειες, 50 Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής)

Μια από τις ξεχασμένες τέχνες, η Τάντρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η τέχνη της απόλυτης αποδοχής της διαφορετικότητας κάθε πλάσματος. Κι αυτό γιατί το θεμέλιο της σχέσης και της ένωσης δύο οντοτήτων βασίζεται στην ικανότητα να αποδέχεσαι το δικαίωμα του άλλου να είναι όπως είναι. Αυτό εξ άλλου κάνει και τη σχέση πραγματική και όχι φανταστική. Πολλές φορές αυτό παρεξηγείται και μεταφράζεται από ανθρώπους ώς η μη διαπραγμάτευση ή ο απόλυτος συμβιβασμός στη σχέση. Η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι η απόλυτη διαπραγμάτευση βασίζεται στην απόλυτη αποδοχή του άλλου… Κι αυτο γιατί τίποτε δεν δέχεται να αλλάξει αν δεν το αγκαλιάσεις πρώτα όπως είναι.

Το ταντρικό μασάζ είναι η φυσική υπόσταση αυτής της αγκαλιάς. Βασίζεται στην αφύπνιση όλων των επιπέδων της ανθρώπινης ενέργειας. Περιλαμβάνει το αγκάλιασμα και την αποδοχή κάθε σώματος, κάθε συναιαθήματος, κάθε σκέψης, κάθε συνήθειας, κάθε πράξης. Και το ξύπνημα της σεξουαλικότητάς μας, της πιο ισχυρης πλευράς της ζωτικότητάς μας.

Αποτελεί έξοχο θεραπευτικό βοήθημα σε κάθε άνθρωπο με θέματα στον τομέα της αυτοεκτίμησης και επιβεβαίωσής του καθώς και για κάθε θεραπεία σε θέματα εγγύτητας ή δυσλειτουργίες στις κοντινές σχέσεις. Κατάλληλο εργαλείο για την εξερεύνηση, ωρίμανση και ξεπέρασμα δυσλειτουργιών στον τομέα της διαχείρησης του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας. Κι ένα υπέροχο ταξίδεμα στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 60

Η πραγματική ονομασία του παραδοσιακού thai massage είναι «αρχαίο μασάζ» όπως αποκαλείται στα Ταϊλανδικά (nuad phaen boran) είναι όντως μία εύστοχη περιγραφή του καθώς είναι ένα από τα αρχαιότερα θεραπευτικά συστήματα του κόσμου. Σε μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή του όμως θα διαπιστώσουμε ότι η πραγματική του καταγωγή ξεκινά από την Ινδία και όχι από την Ταϊλάνδη, και συγκεκριμένα από τον Jivaka Kumar Bhaccha, ιατρό από τη βόρεια Ινδία, που υπήρξε προσωπικός φίλος του Gautama Buddha και προσωπικός ιατρός του βασιλιά Magadha Bimbisara, περίπου το 500 π.Χ.

Ο Kumar Bhaccha αν και αποτέλεσε την πηγή για πολλές από τις τεχνικές του thai massageτης Ταϊλανδικής  βοτανοθεραπείας, των θερμών ατμόλουτρων δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή. Ένα μέρος από την καταγωγή του thai massage χάνεται στο ημίφως της ιστορίας. Δε γνωρίζουμε ούτε τι υπήρχε στην Ταϊλάνδη πριν τον 2ο με 3ο αιώνα π.Χ. που το Τhai Massageέρχεται μαζί με το Βουδισμό στην Ταϊλάνδη, ούτε πόσο έχει επηρεαστεί το σύστημα από την αγιουρβεδική ιατρική και από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.

Το Thai Massage διδασκόταν και εφαρμοζόταν στους ναούς (τα Wat) και δεν ήταν απλά ένα μασάζ αλλά η έμπρακτη εφαρμογή της ευγενικής αγάπης (Metta) στο φυσικό επίπεδο.

Το θεραπευτικό μοντέλο του Thai Massage βασίζεται (όπως και η ινδική και η κινέζικη ιατρική) σε ενεργειακούς μεσημβρινούς που οι δέκα σημαντικότεροι από αυτούς ονομάζονται sib sen (10 sen). Ένας από τους βασικούς στόχους του Thai Massage είναι η εξισορρόπηση αυτών των αγωγών.

Μinimum ώρες εκπαίδευσης: 20 ΔΩ για το 1ο Επίπεδο και 40 ΔΩ για το Advanced

Το λεμφικό μασάζ αποτελεί μια εξειδικευμένη τεχνική ενεργοποίησης και κινητοποίησης των λεμφικών αγγείων και βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Το λεμφικό μασάζ, εφ’ όσον εφαρμόζεται ορθά από κατάλληλα εκπαιδευμένους μασέρ, δεν είναι οδυνηρό ούτε προκαλεί μώλωπες στο σώμα.
Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα, και αφήνει μία βαθειά αίσθηση χαλάρωσης και ταυτόχρονης ενεργοποίησης στο σώμα και τα υγρά του. Οδηγεί στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος στην μείωση των κατακρατήσεων του σωματικών υγρών και της κυτταρίτιδας.
Minimum ώρες εκπαίδευσης: 30

Απισχναντική είναι η μάλαξη που αποσκοπεί στην απορρόφηση του λιπώδους ιστού ερεθίζοντας ιδιαίτερα την κυκλοφορία του φλεβικού και λεμφικού συστήματος. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις παχυσαρκίας με ειδική τοπική μεταχείριση των τμημάτων που υπάρχει αυξημένη συσσώρευση λίπους. Οι κινήσεις είναι συνεχείς, ρυθμικές, αρκετής έντασης και ταχύτητας ώστε να επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση του μεταβολισμού, καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των ιστών παράλληλα με την καλύτερη απέκκριση των άχρηστων προϊόντων ανταλλαγής της ύλης. Συνδυάζονται με θωπευτικούς χειρισμούς ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της ψυχικής έντασης του μαλασσόμενου.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 20

Mνημονεύεται στα έπη του Ομήρου, όπου η Κίρκη άλειψε το σώμα του Οδυσσέα και τον έτριψε με αλοιφές και εκεί που οι γυναίκες μάλαζαν τα σώματα των πολεμιστών πριν από τις μάχες. Μαρτυρείται στα χρόνια του Ιπποκράτη όπου χρησιμοποιούσαν το μασάζ τόσο για θεραπευτικό σκοπό, όσο και για τη διατήρηση καλής υγείας. Το προπαγάνδισε ο Οριμπάζ επί Ιουλίου Καίσαρα. Έγινε χρήση του ως μέσο αποθεραπείας στην αρχαία Ελλάδα σε συνδυασμό σωματικών ασκήσεων με χρήση λαδιών ή αλοιφών στο σώμα. Οι Έλληνες γιατροί το ταξινόμησαν σε δυνατό και χαλαρό, σύντομο και διαρκές και το μετέφεραν στη Ρώμη όπου ίδρυσαν οι Ασκληπιάδες δικά τους σχολεία. Ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στα θερμά ρωμαϊκά λουτρά. Από το 17ο αιώνα αρχίζει μια πιο συστηματική μελέτη και καταγραφή των ειδών και των αποτελεσμάτων της μάλαξης, για να φθάσουμε στη δεκαετία του 1770 όπου οι Andry και Tissot έκαναν μία λεπτομερή περιγραφή των χειρισμών με σκοπό την αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας.
Επιστημονικά αρχίζει να θεμελιώνεται με την ίδρυση των πρώτων κλινικών και πειραματικών ερευνών το 19ο αιώνα στην Ευρώπη με αφετηρία το πρώτο κολέγιο στη Στοκχόλμη. Ο πιο δημοφιλής του αιώνα, ο Per Ling συστηματικοποιεί τους χειρισμούς συνδυάζοντας τις γνώσεις γυμναστικής και φυσιολογίας με την τεχνική Ανατολής και Δύσης. Για ν’ ακολουθήσει τη θεραπεία με χειρομαλάξεις ο Metzger και ο Thure Brand με χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματική στις γυναικείες παθήσεις. Διαφορετικής αντίληψης ο L. Championniere, ιδρυτής της Γαλλικής σχολής, έρχεται να μιλήσει για την ευεργητική σημασία των ήπιων χειρισμών. Δεν μπορεί να παραβλεφτεί και η συμβολή της Ρωσικής σχολής στα τέλη του 19ου αιώνα, με κορυφαίο εμπνευστή στην τελειοποίηση της τεχνικής τον Ζαμπλουντόβκι.
Για να περάσουμε στον 20ο αιώνα, που κάνει το ξεκίνημά του με τον Albert Hoffa και τις παραστατικές περιγραφές των τεχνικών μεθόδων μάλαξης. Για να συνεχιστεί με μια σειρά από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές που καθένας έδωσε το δικό του στήριγμα στη θεμελίωση και εξέλιξη της εφαρμογής της, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να φροντίζεται από θεραπευτές ζωής: ιατρούς για τη βελτίωση της υγείας, φυσιοθεραπευτές για την αποκατάσταση της βλάβης, αισθητικούς για τη διατήρηση της υγείας και ομορφιάς.
Η δράση του σουηδικού μασάζ είναι ένα πολύπλοκο γεγονός. Κατά τον Gold-Scheider «η επίδραση της μάλαξης δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση του αίματος και της λέμφου, αλλά ερεθίζει τα νεύρα του δέρματος και των μαλακών μορίων που βρίσκονται κάτω απ’ αυτό, των μυών και των τενόντων. Επιδρά σε νευρικούς κορμούς που βρίσκονται βαθύτερα προκαλώντας ποικίλα ερεθίσματα που μεταδίδονται στα εσωτερικά όργανα με λειτουργικές επιδράσεις όσον αφορά την προώθηση και την αναστολή. Οι δράσεις του μασάζ δεν είναι αποκλειστικά μηχανικές και συμβαίνουν μόνο στην περιφέρεια. Το μασάζ στις διάφορες μορφές του προκαλεί αντιδραστική υπεραιμία, υποβοηθεί την εκροή και εισροή των υγρών των ιστών, αυξάνει την διαπερατότητα των τοιχωμάτων των τριχοειδών, δυναμώνει τα εσωτερικά όργανα. Βοηθά την απορρόφηση των αιματωμάτων και εξιδρώσεων, υποστηρίζει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί αντιδράσεις στη γενική φυσική κατάσταση σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής κόπωσης».
Minimum ώρες εκπαίδευσης: 20

Το Rejuvance (Ρεζουβάνς) είναι μία τεχνική μασάζ, που αναζωογονεί το πρόσωπο, βελτιώνει την κυκλοφορία, ενώ συγχρόνως χαλαρώνει βαθιά σώμα και νου. Λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στο επίπεδο της αισθητικής και δρα διεγείροντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Ως αναζωογονητικό μασάζ προσώπου, απαλλάσσει τους μύες του προσώπου, λαιμού, κρανίου και ώμων από την ένταση.Δρα άμεσα στον συνδετικό ιστό, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα και την ευλυγισία του. Οι μικρές ρυτίδες απαλύνονται, κεφαλαλγίες και δυσκαμψία του αυχένα και των ώμων, εξαφανίζονται μέσα σε λίγες συνεδρίες.

Αποτελεί ένα φυσικό lifting προσώπου.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 36 ΔΩ

Το sports μασάζ αποτελεί μία από τις ποιοτικότερες και αναγνωρισμένες θεραπείες μασάζ των spa σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι σχεδιασμένη ειδικά για αθλητές. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για όλους όσους υποφέρουν από χρόνιους πόνους ή τραυματισμούς.

Αυτού του είδους το μασάζ είναι ένα βαθύ, θεραπευτικό μασάζ, που χρησιμοποιεί τις κατάλληλες τεχνικές πρόληψης και θεραπείας τόσο σε ανθρώπους με έντονη αθλητική δραστηριότητα όσο σε ανθρώπους με έντονα καθιστική ζωή. Με τις ειδικές πιέσεις και τεχνικές μάλαξης, οι θεραπευόμενοι αποκτούν την επιθυμητή ελαστικότητα στους ιστούς του σώματός τους, νιώθοντας ανακούφιση και αναζωογόνηση.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 20 ΔΩ

Η Αρωματοθεραπεία είναι η αρχαία επιστήμη ανεύρεσης του κατάλληλου αιθέριου ελαίου, και της εφαρμογής του στον άνθρωπο. Βελτιώνει την υγεία, εξασφαλίζει ηρεμία, ευεξία και βελτίωση της καθημερινής μας διάθεσης. Όπως δηλώνεται και από την ονομασία της, χρησιμοποιεί σαν μέσο φροντίδας τα αρώματα. Με τον όρο «αρώματα», εννοούμε μίγματα αγνών αιθερίων ελαίων.
Η αρωματοθεραπεία είναι, γενικότερα, μια φυσική αγωγή με την χρήση αιθέριων ελαίων για βελτίωση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπου ως οργανικού συνόλου αλλά και για την αισθητική περιποίηση προσώπου και σώματος.

Minimum ώρες εκπαίδευσης: 40 ΔΩ